top of page
  • Тарас Гупало

Про пиво.


Пиво – один із найстаріших відомих нам напоїв. Він виготовляється шляхом спиртового бродіння пивного сусла, звареного на основі зернового солода. Більша частина пива виготовляється з додаванням хмелю, який надає напою гіркоту та аромат, а також виступає в ролі консерванта. Цікаво, що найдавнішим збереженим записом рецепту є опис варіння пива! Цей рецепт було записано на папірусі у стародавньому Єгипті біля 5000 року до н. е.


Але пиво є набагато старшим за ці часи. Розкопки показують, що перший прототип цього напою з’явився приблизно в часи переходу людини від кочування до осілого життя та опанування нею землеробства. Існує навіть теорія, яка приписує стимулювання людини до сільсько-господарської діяльності саме пиву. І в цьому є рація, бо любов до пива могла змусити людей почати вирощувати зернові культури замість їхнього збирання. Взагалі, у стародавніх країнах, таких як Єгипет та Вавилонське царство, пиво дуже цінувалося та було поширеним напоєм. Виробництво пива там навіть захищалося законами, порушення яких жорстоко каралося. У середньовічній Європі та за часів Ренесансу пиво вважалося повсякденним напоєм та вживалося у величезних кількостях. Справа зокрема в тому, що в містах пиття сирої води загрожувало смертельними хворобами, тому пивом поїли навіть дітей. Тоді виробництво пива, як у стародавні часи, знову почали захищати законами. Найвідомішим із них є закон Райнгайтсґебот (нім. Reinheitsgebot, дослівно «вимога до чистоти»), ухвалений у 1516 році у Баварії. Закон вимагав не використовувати у виробництві пива нічого, крім води, хмелю та ячменю, а також регламентував ціну продажу напою. Найцікавіше, що цей закон із деякими поправками проіснував до нашого часу!


У 18-19 століттях, зі зростанням продуктивності праці, зростали й об’єми виготовлення пива як у Європі, так і в Америці. Сьогодні пиво – це найпопулярніший напій у світі після води та чаю! По всьому світові виробляється велика кількість сортів цього напою, які відрізняються один від одного кольором, смаком та вмістом алкоголю. Пиво споживають на обід та вечерю до жирних м’ясних страв, або просто п’ють заради задоволення. Його подають на різні свята, а крім того у світі щороку проводяться десятки великих пивних фестивалів, найвідоміший з яких – баварський Октоберфест.


34 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page